hits

Media og troverdighet

  For samfunn som har demokrati er media en svært viktig institusjon. Det er i stor grad de som velger hva diskusjonen i samfunnet skal dreie seg om og bestemmer hva som skal kritiseres. Tanken er at media som leverer gode produkt skal overleve, mens de som leverer dårlige skal gå under. På den måten skal det skapes en balanse og presset på media bli holdt oppe kontiunerlig, ved at folk ikke kjøper deres aviser dersom de ikke oppfyller sin rolle. Slik det er med alle andre selskaper i et kapitalistisk samfunn.

  Den siste tiden er det kommet mange alternativer til det vanlige media. Ulike nettsider leverer nyheter, som ikke er under et større mediahus, en kan få nyheter fra folk på sosiale medier eller på videosider som youtube. En har mange valgmuligheter. Dette burde egentlig virke disiplinerende på media, å få mer konkurranse, men det virker ikke slik. De er generelt sett blitt mer partiske enn noen gang, både i Norge og i andre land. Her i Norge kan det delvis bli forklart med statlig støtte til mediehus. At staten gir penger til norske journalister slik at de kan levere dårlige produkter. I USA ble FOX News stiftet fordi andre nyhetskanaler var så venstrevridde, etter det prøvde ikke de andre selskapene å stjele tilbake seere fra FOX News, men bestemte seg heller for å bli enda mer partiske. Dette har vi fått sett i årets valgkamp, der Clinton mer eller mindre samarbeider med det mye av det amerikanske media, i følge wikileaks.

  Personlig håper jeg at kapitalismen kan gjøre noe for å endre denne trenden, men jeg vet ikke. I Norge vil trolig støtten til media sørge for dårligere produkt, og mer partiskhet i lang tid. Eneste som kan bli gjort er at nye medieselskap blir etablert, noe som trolig hadde vert profitabelt. Det som er fint med å være privatperson, er at en kan saksøke for ærekrenkelser, så en er heldigvis beskyttet (fremdeles, selv om den svekkes av AP hele tiden) mot hatske angrep om en skulle startet et nytt mediehus.

#Samfunn #Politkk #Media #Norge #Partisk #Verden #Nyheter #Nett #Nettavis #Avis #Mediehus #Penger #Kapitalisme #Demokrati #Institusjon #Vaktbikkja

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Fjellooy

Fjellooy

25, Bergen

Skriver vanligvis om politikk og andre tema i samfunnet som interesserer meg. Skriv gjerne en kommentar om du er uenig, om det er faktuelle/logiske feil eller om du synes det som er skrevet er bra. Del gjerne med andre om du liker det du leser.

Kategorier

Arkiv